Att tänka på vid webbpublicering

Webbpublicering med WordPress

Allmänt

WordPress är den överlägset största och populäraste publiceringsplattformen för Internet. I sajten används följande:

Sidor

Inlägg

Kommentarer gör det möjligt för besökare att kommentera inlägg, sidor och produkter.

 

Andra vanliga enheter genom tema och tillägg är:

Gallerier, en generell funktion för att visa bilder med bildtexter.

Team används för att visa personal med bild och information.

SPB Sections kan användas för att visa samma saker på flera ställen på sajten på ett sökmotorvänligt och korrekt sätt. Alternativt kan man använda en canonical tag för att tala om vart sökmotorer ska skicka besökare om en text förekommer på flera ställen i sajten.

Kontakt används för kontaktformulär.

WooCommerce är vanligaste ehandelsmotorn.

Produkter ingår i WooCommerce.

 

Sidor

Sidor kan användas för statiskt innehåll, som inte förändras så ofta. Till exempel Om oss, Tvättråd, Informations- och integritetspolicy etc. Ännu vanligare är att man använder sidor för att visa inlägg, Designer, (Team), blogg, etc. Dessa sidor rör man aldrig, istället lägger man till nya inlägg eller när det behövs ändrar i inläggen, Personal, Produkter osv.

Inlägg

Inlägg är avsett för artiklar, blogginlägg osv. Genom kategorisering kan man styra så att olika typer av inlägg visas på olika sidor.

Bilder

Undvik att ”låna” bilder från Internet. Det blir mycket mer levande och bättre om du tar bilden själv. (Se stycke om användning med mobil nedan). Dessutom finns alltid en risk att en fotograf blir förbannad och börjar bråka. Det kan bli dyrt.

(Nedan gäller generellt, men på Åkullsjöns hemsida kan du strunta i detta bara bilden är stor nog. Med ett tillägg optimeras alla bilder du laddar upp för webben).

För webben gäller genomgående 72 dpi upplösning. Större upplösning ger inte ett bättre resultat, annat än vid utskrifter. Vid behov av extra hög kvalitet för utskrifter kan man göra bilderna 96 dpi.

Det är också viktigt att göra bilderna i rätt storlek, även om WordPress framställer olika versioner av bilderna för visning i olika format. Rätt format gör att bilderna visas mer korrekt och att sajten blir snabbare.

I de fall detta är ett problem använder jag ett tillägg som automatiskt anpassar bilderna när man laddar upp dem. Det heter Smush och finns på den här webbsajten.

Sajten är så kallat Responsiv, vilket innebär att den anpassar visningen beroende på vilken skärm användaren har.

 

Olika filformat:

För alla vanliga fotografier ska man använda jpg. Det ger en bra kombination av kvalitet och komprimering.

För bilder som ska ha genomskinlig botten, t ex logotyper eller andra frilagda bilder används PNG-formatet. Men bara om det behövs.

För animationer används GIF. Använd aldrig Flash. Apple stöder inte Flash på alla sina nya enheter som iPhone och iPad. Och det är en stor grupp. Dessutom blir GIF-animationer lättare.

För video gäller MP4. Filen som visas för datorer (ej mobil) på den här sajten har väldigt bra upplösning, 1920 px bredd. Full HD är 1080. Kom ihåg att ljud inte får startas automatiskt för video som startar automatiskt. Det kommer Google att klassa som aggressiv annonsering och Åkullsjön kan försvinna från sökmotorerna. Det behöver du dock inte oroa dig för om du inte verkligen anstränger dig för att det ska bli fel.

Använd gärna Vimeo eller Youtube för video som du vill visa i inlägg. I så fall delar du videon med en URL (webbadress) från exemeplvis YouTube. Använd ändå en vanlig bild som Utvald bild till dina inlägg. Ange sedan på Detail Media att det ska vara en video och klistra in länken till videon där.

De flesta bilder kan göras 1920 px breda, för att de ska kunna visas med hög kvalitet. För bilder som visas i full bredd och som ska fungera för nya häögupplösata skärmar som exempelvis Retina (Apples alla nya datorer) bör man göra bilderna 2000 px breda (1920 px). (En fullstor IMac visar cirka 4000 px och nu kommer 5K-skärmar, men det kan vara onödigt stort.

Ur sökmotor-synpunkt är det viktigt att namnge bilderna rätt. Ett personporträtt bör till exempel heta Hans Skalin, Skalinformation AB.jpg.

OBS! Undvik å, ä ö i bildnamnen. Det går helt utmärkt för WordPress, men tyvärr kommer då bilderna inte visas i äldre versioner av Safari, Apples webbläsare.

Vid behöv kan ni ändra namn och lite metainformation om bilden, bildtexter med mera för bilder som ni redan laddat upp i WordPress. Det gör man i menyn Media.

PageBuilder

PageBuilder används för att skapa sidor med lite mer design. Om ni behöver gå in på en sida som är byggd med PageBuilder letar ni upp det objektet som ska ändras.

Man kan göra objekten mindre eller större med piltangenter högst upp till vänster på objektet.

Uppe till höger finns symboler för spara, redigera, kopiera och radera objekten.

Om ni till exempel vill lägga till en bild med text till texten om Vår historia så kan ni kopiera bilden före den ni vill ha in den nya bilden efter med kopieraknappen. Sedan kan ni genom drag- och släpp göra objekten större eller mindre så att det blir rätt antal spalter och storlekar. Därefter går ni in på bilden som ska ändras genom att trycka på redigera-knappen, byter bild och ändrar bildtexten.

Menyer

Menyer kan man ändra genom att välja Utseende Menyer i WordPress-menyn.

Här kan du lägga till sidor, inläggskategorier, produktkategorier med mera i menyn.

När man lägger till ett menyobejkt lägger sig det sist i menyn till höger. Vill man att det ska visas annorlunda kan man manuellt gå in och skriva så som man vill att det ska se ut i menyn för besökare.

Ni kan dra och släppa menyobjektet där ni vill ha det. Underalternativ har ett litet indrag. Dra menyobjektet lite till höger så blir det ett underalternativ till menyobjektet ovanför.

Menyer kan (beroende på tema) anpassas vid behov för exempelvis mobilanvändare.

Göra en ny sida

Gå till Sidor i WordPress-menyn. Välj Lägg till.

Redigera sidan på vanligt vis eller med PageBuilder. Du kan välja antingen eller, men inte båda delarna om du har Page Builder.

Förhandsgranska gör det möjligt att se hur sidan kommer att se ut. När du är nöjd med resultatet kan du publicera sidan.

När du är nöjd med sidan går du till Menyer i WordPress-menyn och lägger till den där du vill ha den.

Göra ett inlägg

Om ni till exempel vill skapa inlägg i en blogg gör ni så här:

  1. Välj Inlägg, Skapa nytt i WordPress-menyn.

Skapa ditt första inlägg genom att ge inlägget samma namn som rubriken till inlägget.

Om rubriken är allt för lång kan det vara idé att korta permalänken, som visas strax under inläggsnamnet. I permalänken får det inte vara några mellanslag, använd istället devis (-). Om rubriken är bra kan du bara låta det vara så skapas automatiskt permalänk efter rubriken. Permalänken har dock stor betydelse ur sökmotorsynpunkt om man valt att göra sajten med sökmotorvänliga permalänkar, vilket är vanligast.

Välj utvald bild och ladda upp den.

Du kan med fördel använda ytterligare bilder i texten genom att ställa markören där du vill ha den och klicka på knappen Lägg till Media.

Du kan sedan välja om du vill att bilden ska visas i full bredd, medium eller miniatyr-storlek. Om du väljer något av de två sistnämnda kan du dessutom välja om du vill att texten ska löpa runt bilden samt om den ska ligga till höger, vänster eller centrerat.

Skapa en ny Inläggskategori vid behov.

När du är nöjd med inlägget publicerar du det.

 

Att publicera med Mobilen

När du loggat in med hjälp av webbläsaren i din mobil klickar du på menysymbolen upp till vänster. Då kan du ta fram WordPress-menyn genom att välja exempelvis Inlägg Galleri eller media.

Om du väljer inlägg, skapa ett nytt, ange namnet, vilket blir detsamma som rubriken och skriv sedan texten till det i textfönstret. Klickar du på lägg till media kommer det att visas i texten. Annars kan du gå ner till du kommer till Utvald bild. Det är den som kommer att visas som både huvudbild till inlägget och som miniatyr på Bloggöversikten eller Senaste inläggen på Startsidan.

Det är viktigt att du kommer ihåg att kategorisera inlägget och att ange Utvald bild.

Du behöver inte bry dig om storleken på bilden. En programvara i WordPress kommer automatiskt att optimera den för webben.

 

Att ladda upp bilder med mobilen för att använda till inlägg som du gör från din dator.

Om du har skrivit ett inlägg eller bara vill ladda upp bilder för framtida behov gör du samma som ovan, men istället för Nytt Inlägg väljer du Media och Lägg till. Klicka på Välj filer.

Sedan tar din mobil över de alternativ du har. I Android kan du vanligtvis välja mellan Kamera, Videokamera, Ljudinspelare eller filer. Vad som händer nu hänger mer på din mobil och dina inställningar, men väljer du filer får du typiskt en lista med dina senaste bilder som du har i din mobil. När du väljer en fil kommer den att laddas upp.